Usein kysyttyä vaatteista

VAATTEET

Mikä tekee vaatteesta ekologisen?

Moni tuskailee eri paikoissa vastaan tulevan ympäristötiedon kanssa ja meiltäkin on kyselty, mikä materiaali vaatteissa olisi se kaikista ekologisin. Itse asiassa ympäristötutkijoidenkin on hankala yksiselitteisesti vastata tähän kysymykseen. Kun ympäristöasioiden lisäksi tuotteiden arviointiin otetaan mukaan valmistuksen eettinen puoli, monimutkaistuu kysymys edelleen.

Puuvillatuotteiden valmistuksen kuormittavimmat vaiheet ovat viljely (ei-luomussa viljelyssä paljon käytetyt torjunta-aineet ja vedenkulutus keinokastelussa) sekä värjääminen (vedenkulutus ja kemialliset värit). Luomupuuvillan viljely on moneltakin kannalta luontoa vähemmän kuormittavaa ”kemialliseen” viljelyyn verrattuna, mutta silti puuvillalla yleisesti on alkanut olla huono kaiku ympäristökuormasta puhuttaessa. Monet kehitysmaiden luomupuuvillan viljelijöistä ovat kuitenkin pienviljelijöitä, jotka ovat perineet peltonsa vanhemmiltaan ja jatkavat heidän ammattiaan. Voikin ehkä kysyä, että jos maailma siirtyisi käyttämään pelkästään muita materiaaleja, niin kenelle nämä viljelijät myisivät satonsa tai kuinka he elättäisivät itsensä? Olisiko silloin ainoa keino muuttaa maaseudulta valmiiksi yliahtaiden kaupunkien slummeihin?

Näihin kysymyksiin, joissa ympäristöasiat yhdistyvät eettisiin näkökulmiin, on todella vaikeaa löytää yhtä oikeaa vastausta. Aina ei ole kyse siitä, mikä on ekologisin kasvi tai materiaali sinänsä, vaan tavasta viljellä sitä sekä tuotannon mittakaavasta tai työntekijöiden mahdollisuuksista vaikuttaa omiin olosuhteisiinsa.

 

Voisiko Reilu Kauppa olla yksi ratkaisu vaateteollisuuden haasteisiin?

Reilun kaupan periaatteilla tehdyt vaatteet ja luomutuotanto ovat kuitenkin vastaamassa moniin vaateteollisuuden haasteisiin, sillä siinä otetaan huomioon sekä ihminen että ympäristö. Ihmiset saavat oikeudenmukaisen toimeentulon siellä, missä muutoin he raataisivat lapsineen meidän vaatteiden eteen. He pystyvät laittamaan lapsensa kouluun tehtaan tai puuvillapellon sijaan ja elämisen näkymät paranevat näillä alueilla. Reilu kauppa ei myöskään ole mikään hetken kestävä projekti, vaan vakiintunut liiketoimintatapa, jonka avulla voidaan vaikuttaa laajalle ja kestävästi. Kehittämällä olemassa olevaa tuotantoa parempaan suuntaan esimerkiksi luomutuotantoon ja reilun kaupan mukaiseen tuotantoon, on kestävämpi ratkaisu paikallisille ihmisille ja koko maailmalle, kuin tuotannon siirtäminen esimerkiksi Eurooppaan.

Vaatteiden ympäristövaikutuksia summatessa pitäisi ottaa huomioon koko vaatteen tuotantoketju eli materiaalin lisäksi sen värjäykset ja käsittelyt sekä mm. kuljetusten määrä (ja se mitä tuotteelle tapahtuu käytön jälkeen). Toki laadukas kangas, joka kestää mahdollisimman pitkään, on aina ekologisin. Vaatteiden pesuun ja hoitoon kannattaa myös kiinnittää huomiota, sillä suuri osa vaatteiden ympäristökuormasta syntyy käytön aikana!

Katso live lähetyksen tallenne "Pidä aarteistasi huolta - Vaatekaapin helmet", jossa keskustelemme vaatehuollosta, korjauksesta, materiaaleista, reilusta kaupasta ja esittelemme People Treen syksyn AW20 malliston muutamia ihanuuksia kolmen yrittäjä naisen voimin:

Tutustu vaatteisiin tästä

 


Palaute

Anna meille palautetta tuotteistamme sähköpostitse. Saat alekoodin, jos lähetät meille palautetta ja kuvia hankkimistasi vaatteista ylläsi! Luvallasi julkaisemme lähettämäsi kuvat ja palautteesi joko sivuillamme, Facebookissa tai Instagramissa! Kiitos etukäteen!

Jos sinulla on muita kysymyksiä, olemme iloisia, jos voimmme auttaa sinua! Lähetä meille sähköpostia: info@sisustuspatina.fi.