Mikä materiaali olisi kaikkein ekologisin vaatteissa? Entä eettisyys?

Itse asiassa ympäristötutkijoidenkin on hankala yksiselitteisesti vastata tähän kysymykseen. Kun ympäristöasioiden lisäksi tuotteiden arviointiin otetaan mukaan valmistuksen eettinen puoli, monimutkaistuu kysymys edelleen.

Tavallisesta puuvillasta valmistettujen puuvillatuotteiden valmistuksen kuormittavimmat vaiheet ovat viljely, torjunta-aineet ja vedenkulutus sekä värjääminen.

Luomupuuvillan viljely on moneltakin kannalta luontoa vähemmän kuormittavaa tavallisen puuvillan viljelyyn verrattuna. Monet kehitysmaiden luomupuuvillan viljelijöistä ovat pienviljelijöitä, jotka ovat perineet peltonsa vanhemmiltaan ja jatkavat heidän ammattiaan. Joten erityisesti luomupuuvillan viljelyä tarvitaan kipeästi, jotta pienviljelijät voivat elättää perheensä.

Jos puuvillan viljelyä vähennetään, vaihtoehto näille ihmisille olisi muutto yliahtaisiin slummeihin kaupungeissa. Puuvillan viljelyn vähentämisen sijaan, olisi ehkä siirryttävä luomuviljelyyn ja keksittävä ratkaisuja puuvillan viljelyn haasteisiin.

Ekologisia materiaaleja vaatteissa ovat ehdottomasti myös pellava ja Tencel/Lyocell. Näistä materiaaleista valmistettujen vaatteiden ympäristövaikutukset ovat pieniä. Myös villa on luetaan ekologisiin materiaaleihin. Kuitenkin vaate valitaan myös käyttötarkoituksen mukaisesti, jolloin ehkä kaikille ekologisimmille vaihtoehdoille on paikkansa.

Näihin kysymyksiin, joissa ympäristöasiat yhdistyvät eettisiin näkökulmiin, on todella vaikeaa löytää yhtä oikeaa vastausta. Aina ei ole kyse siitä, mikä on ekologisin kasvi tai materiaali sinänsä, vaan tavasta viljellä sitä sekä tuotannon mittakaavasta tai työntekijöiden mahdollisuuksista vaikuttaa omiin olosuhteisiinsa.