Verta, hikeä ja t-paitoja - onko pikamuodille vaihtoehtoa?

Verta, hikeä ja t-paitoja - onko pikamuodille vaihtoehtoa?

Katsoitko jo  8. osaisen sarjan Yleltä, jossa neljä muotialaa opiskelevaa tai siellä vaikuttavaa ihmistä kohtaa todellisen puolen vaatteiden halpatuotannostaVerta, hikeä ja T-paitoja kertoo kaunistelematta pikamuodin valmistuksesta, sen vaikutuksista työntekijöihin ja ympäristöön sekä sen miten osa ihmisistä joutuu raatamaan koko elämänsä, että meillä olisi se 5 euron t-paita, jota käytämme hetken ja heitämme pois.

Vaikka välillä tuntui melko lohduttomalta katsoa tätä sarjaa, ja myös myöntää, että vaatteiden kulutustottumuksissa on parannettavaa kaikilla meillä länsimaissa ja paremman elintason maissa asuvilla, silti koin, että on olemassa vaihtoehto tälle kaikelle. Miten se sitten saadaan laajempaan tuotantoon, onkin jo toinen juttu! Kuitenkin koen, että jos ihmiset havahtuvat ja ovat jo varmasti havahtuneet, kiitos tälläisten ohjelmien, pikamuodin haittoihin, he haluavat toimia toisin ja etsiä vastuullisia vaihtoehtoja.

Koen, että People Tree ja sertifioidut reilunkaupan vaatteet ovat ihan eri maailmasta, kuin tälläinen pikamuoti ja todellinen vaihtoehto tälle mielettömyydelle. Katso video People Treestä tästä:

Mitä ajatuksia sinussa YLEn ohjelma ja tämä juttu herätti ja koetko, että reilun kaupan vaatteet ja periaatteet voisivat muuttaa muotimaailmaa? Reilussa kaupassahan huolehditaan, että viljelystä ja valmistuksesta lähtien, kaikki tuotetaan vastuullisesti, maksaen reilua palkkaa, huolehtien työoloista, ihmisten koulutuksesta ja ympäristöstä. Koko ketju lopputuotteeseen asti toimii reilun kaupan periaatteilla ja läpinäkyvästi. Luomuviljelyssä ei myöskään käytetä myrkkyjä pilaamaan ihmisten ympäristöä ja terveyttä vaan kasvatetaan ja viljellään ympäristön monimuotoisuutta vaalien sekä vettä säästäen.

Itse koen, että ihmiset voivat valinnoillaan muuttaa maailmaa. Jo nyt se on nähtävissä, että isojen pikamuotiyritysten on täytynyt alkaa miettimään kestävämpiä vaihtoehtoja. Valitettavasti monesti se on vain muutama prosentti heidän tuotannostaan. Mutta toivottavasti kasvaa ajan myötä.

Itse koen kiitollisuutta voidessani tarjota paremman vaihtoehdon ja näitä upeita vastuullisia vaatteita! Koen onnistuneeni, jos asiakkaani löytää itselleen sellaisen vaatteen, jota tykkää käyttää usein tai jopa päivittäin. Saa sellaisen kokemuksen, että "tää on just mulle"! Uskon, että vaatteissa välittyy työntekijöiden iloisuus, onnellisuus ja tyytyväisyys elämäänsä. Rakkaudella tehty vaate on vaalimisen arvoinen ja sitä käyttää ja huoltaa sen arvon mukaisesti. 

Kerro ihmeessä herättikö tämä sinussa ajatuksia ja millaisia ja kommentoi alle! Kiitos! 

- Viivi

 

Alla näet kevään uutuuksiamme!

Tutustumistarjouksena reilun kaupan vaatteisiin ja blogin lukijana saat -10% kaikista näistä uutuuksista koodilla: BLOGI10

 

Kirjoita kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.