Artisan Hut

Artisan Hut hyödyntää perinteisiä taitoja, kuten käsinkudonta- ja käsinkirjontataitoja sekä tarjoaa työtä, oikeudenmukaista palkkaa, koulutusta sekä toimeentuloa syrjäytyneille käsityöläisille ympäri Bangladeshia.  

Artisan Hutin perusti vuonna 2002 Monju Haque, ja sen pääkonttori ja tuotantolaitos sijaitsevat Dhakassa.

Bangladeshin ammattitaitoiset käsinkutojat eivät pysty kilpailemaan pikamuotimarkkinoiden kanssa, joille tärkeintä on saada uusi vaate suunnittelupöydältä myymälään kuudessa viikossa.

Artisan Hutin missiona on edistää ja juhlia perinteisiä kädentaitoja kauniiden vaatteiden kautta.

Käsinkudonta on yli sukupolvien periytyvä taito Bangladeshissa ja Intiassa. Artesaanit keräävät viljellyn puuvillan ja kerivät kuidut langoiksi, jotka värjätään ja kudotaan sitten ylellisen pehmeäksi kankaaksi käsin kangaspuilla.

People Tree- ja Artisan Hut -yritykset tekevät yhteistyötä tiiveinä kumppaneina auttaen elvyttämään perinteisiä taitoja ja suunnittelemaan kauniita, nykyaikaisia tekstiilejä - ja vahvistamaan Bangladeshin käsinkutomisperinteitä.

Tekijöiltä:

Työskentely Artisan Hutilla antaa työntekijöille mahdollisuuden parantaa toimeentuloaan ja nauttia hyvästä työ- ja perhe-elämän tasapainosta.

Hosna Akter, joka on Artisan Hutin apulaisräätäli, kuvaili meille tyypillistä päivittäistä rutiiniaan: ”Asun äitini, veljeni ja sisareni kanssa Ashkonan alueella Dhakassa, vain 10 minuutin kävelymatkan päässä toimistolta. Herään yleensä kello 7 aamulla ja valmistaudun menemään toimistoon. Aamiaiseni syötyäni lähden kotoa klo 8.45 ollakseni valmis aloittamaan työt klo 9. Lounaan syön kotona perheeni kanssa. Lopetan työt klo 17 ja palaan kotiin. Yleensä lepäilen, katson televisiota ja autan äitiäni ruoanlaitossa. Vierailen myös perheeni ja ystävieni luona heidän kodeissaan. Syön illallista yhdessä äitini ja veljeni ja sisareni kanssa klo 20 ja menen nukkumaan aikaisin noin klo 21."

Hän arvostaa työssään eniten Artisan Hutin työympäristöä ja valmiuksiensa kehittämistä, jonka ansiosta hän voi kehittyä edelleen: ”Nautin osallistumisesta Maailman Reilun kaupan päivään viime vuonna ja tapaamisesta muiden Reilun kaupan organisaatioiden ja henkilökunnan kanssa.”