Mitä sinä voit tehdä? 🧡 - Fashion Revolution viikko on aina ajankohtainen

Mitä sinä voit tehdä? 🧡 - Fashion Revolution viikko on aina ajankohtainen

Rana Plaza 10 -vuotis muistopäivä

Mietin, että mitä kirjoittaisin, mutta kirjoitan siksi, että koen sen tavallaan tehtäväkseni. Kuten varmaan muistatkin, että Rana Plazan vaatetehdas sortui 10 vuotta sitten 24.4.13 ja surmasi tuhansia työtekijöitä ja tuhansia ihmisiä myös loukkaantui.

Työntekijät olivat pääasiassa naisia. He olivat nähneet halkeamia rakennuksen seinissä edellisenä päivänä, eivätkä olisi halunneet mennä töihin sinä päivänä. Heidät kuitenkin pakotettiin siihen, sillä tilaukset oli saatava valmiiksi mahdollisimman nopeasti. Ostaja firmat jo odottelivat tilauksiaan ja kuluttajat liikkeissä halusivat lisää vaatteita, halvalla ja mahdollisimman nopeasti. Seuraukset olivat tuhoisat.

Mikä on muuttunut 10 vuodessa?

Fashion Revolution

Sen jälkeen perustettiin Fashion Revolution lisäämään tietoisuutta vaateteollisuuden epäkohdista. Vaikka paljon työtä on tehty 10 vuodessa, silti paljon ei ole muuttunut. Yhä vielä tuotetaan vaatteita kurjissa oloissa, huonolla palkalla ja lapsityövoimalla.

Ympäristövaikutukset

Yleisesti maailmalla ollaan kuitenkin laajasti havahduttu mielestäni jo vaatteiden ympäristö vaikutuksiin. Yhä suurempi osa meistä myös tiedostaa eettisen puolen ja miettii ostoksia tehdessään työntekijöiden olosuhteita ja valitsee hankintansa vastuullisista yrityksistä. Vielä kuitenkin on suurten yritysten ja suuren yleisön kelkka käännettävä ja se tuntuu kääntyvän hitaasti.

Mitä me voimme tehdä?

Tuetaan vastuullisia yrityksiä

Reilu kauppa, eettinen tuotanto ja ekologiset materiaalit ja valmistus, vastaavat panoksellaan teidän asiakkaiden kysyntään vastuullisista vaatteista. Kun löydät yrityksen, joka kertoo sinulle avoimesti tuotteista, valmistuksesta, materiaaleista ja joka omaa läpinäkyvän valmistusketjun, hanki heidän vaatteitaan tai kerro siitä muille! Näin edistämme vastuullisten yritysten toimintaa ja paineiden edessä myös isot pikamuotiketjut, joutuvat yhä enemmän miettimään toisenlaisia ratkaisuja tuotantoonsa.

Erilaiset kampanjat

Fashion Revolution manifesti kehottaa meitä tänä vuonna olemaan uteliaita siitä mistä vaatteemme tulevat, kuka ne on valmistanut, missä oloissa ja mistä materiaaleista. Voit myös osallistua #GoodClothesFairPay -kampanjaan, jossa vaaditaan toimeentuloon riittäviä palkkoja koskevaa lainsäädäntöä vaate-, tekstiili- ja jalkinealalle.

He tarvitsevat miljoona allekirjoitusta EU:n kansalaisilta, jotta voitaisiin vaatia lainsäädäntöä, joka edellyttäisi yrityksiä tarkastamaan elämiseen riittävän palkan toteutumisen toimitusketjuissaan. Käy allekirjoittamassa klikkaamalla linkkiä yllä, jos koet asian olevan tärkeä. Mielestäni näihin isoihin asioihin voidaan vaikuttaa parhaiten lainsäädännöllä.

Voit myös allekirjoittaa Fashion Revolution 2023 viikon manifestin, jos jaat näkemyksen systeemisestä muutoksesta globaalissa muotiteollisuudessa.

Vaikutamme valinnoillamme

Kaikesta huolimatta me tarvitsemme edelleen vaatteita ja voimme niitä huoletta hankkia vastuullisilta yrityksiltä, joissa työntekijöiden oloista on huolehdittu asiaankuuluvalla tavalla. Tälläisissä yrityksissä myös ympäristöasioista huolehditaan, sillä ihmisten ja ympäristön hyvinvointi kulkevat käsikädessä.

Me olemme yrityksessämme painottaneet ihmisten ja luonnon hyvinvointia. Tarkastamme huolella yhteistyökummpanimme ja teemme toimintaketjut teille asiakkaille mahdollisimman läpinäkyviksi. Meille on tärkeää se, että voit luottaa vaatteiden olevan valmistettu hyvissä oloissa tekijää ja luontoa kunnioittaen.

Meille on tulossa kevääksi lisää pellavaisia mekkoja, mikä on materiaalina kestävää, ajatonta ja ekologista. Pellava ei tarvitse paljon vettä ja siitä voidaan hyödyntää kaikki osat. Pellavamme tulee euroopasta ja ommellaan mekoiksi Liettuassa. Kerron tästä lisää hieman myöhemmin, kun saamme uutuudet kauppaan! Pidähän silmällä blogia ja uutiskirjeitä. Jatkossa saatamme lisätä muitakin pellavatuotteita valikoimaan, jos kiinnostusta on.

Katso tästä nyt tulleet uutuutemme:

Kirjoita kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.