Usein kysyttyä kalkkimaaleista/ohjevideot

VINTAGE PAINT KALKKIMAALIT

Kalkkimaalit poistuvat valikoimasta. Loput tuotteet vielä -30% hetken, joten tilaa nyt! Ks. kirjoitus alempana.

Miksi kalkkimaali?


Kalkkimaalit ovat todella helppoja käyttää. Maalattavaa pintaa ei tarvitse hioa, puhdistus riittää, mutta puupinta kannattaa hioa hieman, että maali kestää paremmin pinnassa. Maalit ovat hajuttomia, vesiliukoisia ja myrkyttömiä. Voit maalata lähes jokaiselle pinnalle. Maali tarttuu lasiin, metalliin, muoviin, nahkaan ja verhoiltuihin huonekaluihin. Voit värjätä sillä myös tekstiilejä ja vaatteita. Ks. video tämän jutun loppupuolelta.

Kalkkimaali käy hyvin huonekalujen ja seinien maalaamiseen. Jos seinä on iso, kannattaa käyttää telaa tai isoa sivellintä. Siveltimellä maalatessa maalaa ristivedoin. Seiniin on olemassa myös efektimaalia, jolla saat elävän näköistä pintaa. Jos haluasit tilata seinämaalia ison purkin 2,5l, tilaa kauttani sähköpostitse (sähköpostiosoite alla).

Et tarvitse erikoisosaamista uudistaaksesi huonekalusi tai muun esineen.

Vintage Paint sai juuri EU:n myöntämän ECO merkin! Maalit ovat siis ympäristöystävällisiä ja turvallisia sinulle ja perheellesi!

Mistä kalkkimaali on tehty?

Kalkkimaali on liitumaalia, josta on alettu käyttää nimitystä kalkkimaali. Suorakäännös englanninkielisestä sanasta Chalk Paint. Kalkkimaali koostuu vedestä, liituaineesta, sideaineesta ja väripigmenteistä. Kalkkimaali ei sisällä myrkyllisiä lisäaineita ja se on hyväksytty myös lasten kalusteiden maalaamiseen.

Tarvitseeko maalattavaa pintaa hioa tai pohjamaalata?

Ei tarvitse, mutta hionta voi joskus olla ihan hyvä, jotta pinta saadaan puhtaaksi ja puupinta kannattaa hioa, sillä maali tarttuu siihen paremmin, kun se on hieman karhea. Pinta pitää myös olla puhdas ja kuiva.

Pohjamaalia tarvitset, jos maalaat tammi-, mahonki-, setri-, punapuu- tai petsatun huonekalun, estääksesi läiskiä ja juovia nousemasta maalattuun pintaa. Näissä on runsaasti happoa, joka nousee maalattuun pintaan, jos sitä ei ensin maalata pohjamaalilla.

Nyt Vintage Paint on kehittänyt uuden Tahransalpaaja -pohjamaalin, joka estää näiden värjäymien nousun maalipintaan myös näissä edellä mainituissa pinnoissa. Tahransalpaaja on myös valkoista, joten tämän päälle on helppo maalata valkoisella kalkkimaalilla.

Voit myös maalata ensimmäisen kerroksen huonekalustasi tummalla ja toisen kerroksen vaaleammalla sävyllä. Tällöin värijuovien syntyminen on epätodennäköisempää ja saat hienon patinan, jos käytät lopuksi hiomapaperia.

Tarvitset todennäköisesti kaksi maalauskertaa kalkkimaalilla, jos haluat pinnasta peittävän, etkä käytä pohjamaalia.

Miten nopeasti kalkkimaali kuivuu ja miten maalaan kalkkimaalilla?

Kun olet puhdistanut pinnan (ja mahollisesti hionut puupintaa hieman ennen sitä) ja suojannut osat, joita et halua maalata esim. maalarinteipillä ja sanomalehdellä, voit alkaa maalaamaan. Muista sekoittaa maali hyvin maalitikulla purkin pohjasta asti. Maalia levitetään normaalisti siveltimellä. Satsaa hyvään siveltimeen, jollon maalia kuluu vähemmän eikä harjakset irtoile maalatessa. Sabluunan läpi tuputtamiseen voi käyttää myös maalaussientä. Maali kuivuu kosketuskuivaksi n. 30min. ja voit levittää toisen kerroksen n.1h päästä. Maalia kannattaa levittää melko ripeästi, koska se kuivuu niin nopeasti.  Levitä maalia isommalle pinnalle leveämmällä siveltimellä tai telalla. Pikku purkkiin kannattaa käyttää kapeaa sivellintä. Jos haluat maalista paksumpaa, voit jättää kannen auki tai vastaavasti jos haluat siitä juoksevampaa, voit lisätä hieman vettä. Maaleja voi myös rohkeasti sekoittaa keskenään ja tehdä oman mielivärin. Maalauksen jälkeen siveltimet ja muut välineet pestään vedellä. Tyhjän maalipurkin voi kierrättää.

Miten riittoisaa kalkkimaali on?

Vintage kalkkimaali 700ml riittää 7-10m2 maalaamiseen, riippuen maalattavasta pinnasta. Oma kokemus: Maali riitti keskikokoisen keittiön pöydän maalaamiseen kahteen kertaan ja purkista jäi vielä n. puolet jäljelle. Pienellä 100ml vintage kalkkimaalilla maalasin kaksi pientä lastentuolia.


Mihin tarvitsen vahaa?

Kun olet maalannut huonekalun maalilla, pinta kannattaa ehdottomasti suojata vahalla tai lakalla. Näin saat pinnasta vettä hylkivämmän ja se on helpompi pitää puhtaana. Pinnasta tulee ihanan silkkinen ja matta. Värillisellä vahalla voit myös syventää kaunista sävyä tai patinoida huonekalua. Vaha ei kuitenkaan kestä kuumaa, joten jos lasket kuuman kupin vahatulle pinnalle, saattaa siitä jäädä pintaan jälki. Parhaiten vaha soveltuu vähemmälle käytöllä oleville huonekaluille, kuten piirongit, hyllyt, kaapit yms.

Vahalla voi myös patinoida seiniä.


Mistä vaha on tehty?

Vaha sisältää mehiläisvahaa, karnaubavahaa ja kasvipohjaista tärpättiä. Vahalla on vahoille tyypillinen haju, joka haihtuu melko nopeasti vahan levityksen jälkeen. Huom. Käytä suojahanskoja, kun käsittelet värillistä vahaa, jotta sormesi eivät värjäydy.

Miten levitän vahaa?

Vahan voi levittää vanhalla rievulla tai sienellä, kun maali on kuivunut noin 1h päästä. Vahaa kannattaa levittää kaksi kerrosta ja odottaa 8h välissä. Jos haluat pinnasta kiiltävämmän hankaa pintaa kevyesti rievulla vahan levittämisen jälkeen. Vahaa voi levittää myös suoraan puupinnan päälle ja saat hienoa patinoitunutta puupintaa. Voit käyttää tähän myös eri sävyjä, mustaa, vaalean ruskeaa ja kirkasta.

Milloin lakka on parempi kuin vaha?

Kun haluat pinnasta vieläkin kestävämmän, kuin vahalla. Esim. paljon kulutukselle alttiiksi joutuvat pöydän pinnat, tuolit ja lattiat kannattaa käsitellä lakalla. En suosittele vahaa esim. keittiön pöydän pinnan käsittelyyn, sillä siihen lakka on ehdottomasti parempi ja kestävämpi vaihtoehto. Vahalla voi käsitellä halutessaan esim. pöydän jalat tms.

Lakkaa kannattaa levittää kaksi ohutta kerrosta. Älä levitä lakkaa liian paksusti, ettei vaalea pinta ala kellertämään. Lakka kuivuu melko nopeasti kosketuskuivaksi, mutta kokonaan pinnan kovettuminen kestää 14vrk. Ks. Tarkemmat tiedot Sisustus Patinan sivuilta: Pohjustusmaalit ja lakat/Lakka ultramatta.

Voinko maalata mattoa tai kenkiä kalkkimaalilla?

Kalkkimaalilla voi maalata mattoa ja jotkut ovat maalanneet jopa kokolattiamattoa. Matto kannattaa asettaa esim. muovin päälle ja maalata raidat tai kuviot matolle haluamallaan värillä pensselillä. Anna sen jälkeen maton kuivua ja levitä vielä vaha, kun maali on kuivunut. Vaha kannattaa hieroa kunnolla maton pintaan, jolloin pinnasta ei tule kova vaan pehmeä. Värillisiä vahoja voi käyttää syventämään väriä.

Kenkiä jotkut ovat maalanneet, mutta esim. kumi-osiin maali ei tartu hyvin. En suosittele maalia käyttökenkiin, mutta koristekenkien tms. maalaukseen sopii hyvin. Voi kokeilla myös kenkien upottamista maali-vesiseokseen. Katso tekstiilienvärjäys -video alempaa. Kaikki nämä täytyy kuitenkin jokaisen kokeilla itse eikä näihin voi antaa neuvoa, että tee näin, niin siitä tulee aina juuri tälläinen. Tämä kuitenkin tekee kalkkimaaleilla maalaamisesta jännittävää ja mukavaa! Lopputulos voi olla upea!

Voinko maalata ja lakata keittiön pöydän, jossa leivon leipää suoraan pöydän pinnalla?

En suosittele kalkkimaalia todella kovalla kulutuksella olevaan pöydän kanteen. Todennäköisesti pöytää joutuu "löträämään" vedellä, että saa taikinat pois pöydästä. Vintage Paintin tuotteet ovat luonnontuotteita, joten ne eivät ole niin kestäviä, kuin esimerkiksi muovia sisältävät maalit. Suosittelen kuitenkin kalkkimaalia esimerkiksi pöydän jalkoihin. Lakka suojaa paremmin kuin esimerkiksi vaha, mutta suosittelen vain sellaisiin pöydän kansiin, jolta ei käytetä kuitenkaan leivontaan. Maalit ja lakka ovat myrkyttömiä, että sen puolesta ne käyvät myös keittiönpöydän maalaamiseen.

 

Miten käytän Krakleerausmaalia?

1. Maalaa ensin tummemmalla (tai haluamallasi sävyllä) kalkkimaalilla yksi kerros.

2. Levitä Crackle effect -maali ensimmäisen maalikerroksen päälle, kun se on kuivunut eli n. 1h päästä.

3. Jätä krakleerausmaali kuivumaan kokonaan eli n. 4h, ennenkuin levität seuraavan vaaleamman (tai käytä samaa sävyä)  maalikerroksen.

Taika tulee näkyviin, kun levität tuon toisen maalikerroksen, joka alkaa halkeilla. Jos et halua kovin näkyviä halkeamia, käytä samanväristä maalia kuin ensimmäisessä maalikerroksessa ja lisää krakleerausmaalia vain sinne tänne. Ei muuta kuin kokeilemaan, niin löydät sopivimman vaihtoehdon sinulle! Älä häiritse krakleerausmaalia liian paljon maalaamalla samaa aluetta moneen kertaan uudelleen. Näin saat parhaan lopputuloksen. Muista aloittaa riittävällä määrällä maalia siveltimessä ja työskentele nopeasti.

Ohjevideoita/ideoita

Valitettavasti kaikki videot eivät ole suomeksi eikä englanniksi vaan italiaksi, mutta videoita on melko helppo seurata vaikkei ymmärtäisikään kieltä!

Ohjevideo efektipohjamaalin ja -maalin käyttöön

 

Upea metallisankko, joka maalataan kalkkimaaleilla ja johon laitetaan siirtokuvia

Sapluunan avulla maalaaminen kankaalle

 

Siirtokuvien laitto lakan avulla tai maalin avulla

 

Muoviruukun maalaaminen kalkkimaalilla ja patinointi

Tekstiilien värjäys kalkkimaalilla

 

Kiitos, jos tilaat vielä jäljellä olevia tuotteitamme! Pian ne poistuvat verkkokaupasta. Keskitymme tällä hetkellä naisten vaatteisiin ja asusteisiin, vaikka kalkkimaalit ovatkin ihania! Näin pystymme paremmin keskittymään ja vastaamaan asiakkaiden toiveisiin.

Jos sinulla on muita kysymyksiä, olemme iloisia, jos voimmme auttaa sinua! Lähetä meille sähköpostia: info@patinuus.fi.